Korkeuskoulu Turussa talvella 2018 - 2019

13.6.2019Kesällä 2018 meitä oli 4 eri yu-lajin valmentajaa, jotka mietimme miten voisimme paremmin omissa lajissamme tukea lähialueen nuoria yleisurheilijoita urheilu-urallaan eteenpäin, sekä kouluttaa samalla heidän valmentajiaan. Ajatus viritellä useampi lajikoulu heräsi ja yhdessä Varsinais-Suomen Yleisurheilu ry:n kanssa päätimme kokeilla korkeus-, aitajuoksu- ja keihäskoulutoimintaa Kupittaan urheiluhallilla, esikuvana seiväskoulun toiminta. Toiminta käynnistyi marraskuun puolivälissä 2018 ja loppui huhtikuun loppupuolella 2019.

Korkeuskouluun ilmoittautui 15 urheilijaa, ikähaarukka 11 - 17v, 14 tyttöä ja 1 poika. Ennätysten perusteella heidät jaettiin kahteen ryhmään. Kouluja pidettiin yhteensä 10 kertaa / ryhmä ja pääsääntöisesti 2 kertaa / kk. Lisäksi pidettiin jakson puolivälin jälkeen yksi korkeushyppy kilpailu.

Joka kerta oli 2-3 heidän valmentajaansa mukana ja he seurasivat aktiivisesti valmennettaviensa tekemisiä, sekä tarvittaessa osallistuivat myös apuna harjoitusten sujuvuuden helpottamiseksi.

Korkeuskoulun päätavoitteena oli opettaa urheilijoita juoksemaan oikein ja ponnistamaan vauhdista ylöspäin.

Harjoitukset olivat monipuolisia sisältäen helppoja hyppykoordinaatioita, nopeus-, tasapaino- ja hahmotus- sekä liikkuvuus-osioita. Joka harjoituksen lopussa urheilijat hyppäsivät korkeutta, rimalla ja ilman, ei-dominoivalla ja dominoivalla jalalla. Tekniikka pidettiin ns. karkeana osallistujien nuoresta iästä johtuen.

Kokeilu ja kokemus oli antoisa. Osallistujat olivat hyvin motivoituneita ja sitoutuneita, drop out-ilmiötä ei tullut. Tästä rohkaistuneena tavoittelen korkeuskoulu toiminnan jatkamista ensi talvena ja mahdollisesti koulun jatkamismahdollisuutta alkukesään asti, sekä useamman kerran kuin nyt toteutettu 10 kertaa / ryhmä. Tavoitteena olisi saada useampi nuori innostumaan tästä hienosta lajista korkeushyppy!

Armas Valste klubi lahjoittaa korkeuskoulun osanottajille "Korkeammalle" T- paidat.

Susann Sundkvist
Turun korkeuskoulun vetäjä