Projektit

Maaottelu Suomi-Ruotsi-Tanska, Pietarsaaressa 1963. Suomi voitti ottelun ja ensi kertaa myös Ruotsin naiset. Kuvassa vasemmalla Armas Valste.

Armas Valste -kirja

Hannu Pelttarin kirjoittama Valmentaja Valste -kirja valmistui ja julkaistiin kesällä 2015. Kirjan julkistamistilaisuus järjestettiin Urheilumuseossa  ja sitä markkinoitiin myös Kalevan Kisoissa Porissa. Armas Valste Yleisurheiluklubi hankki kirjoja 150 kpl, Pajulahti ja Kuortane 20 kpl, Tampereen Pyrintö 5 kpl, SUL 100 kpl. Lisäksi AVY-klubin hallituksen jäsenet hankkivat kirjoja itselleen.

AVY-klubi avusti ja avustaa kirjan markkinoinnissa ja tiedottamisesta omien kanaviensa kautta sekä osallistui kirjan julkistamistilaisuuteen. Kirjan julkistaminen nähtiin myös keinona AVY-klubin jäsenhankintaan.

Valmentaja Valste -kirja on myynnissä Urheilumuseon verkkokaupassa ja hyvin varustetuissa kirjakaupoissa.


Valmentaja Valste -kirja herättää kiinnostusta!

Helsingin Sanomat julkaisi 18.10 Armas Valste -kirjasta koko sivun artikkelin, jossa toimittaja Ari Pusa kirjoittaa muun muassa näin: Tietokirjailija Hannu Pelttari on tehnyt urheiluhistorian kannalta ei-kaupallisen kulttuuriteon, kun hän on kirjoittanut elävän ja seikkaperäisen teoksen Valsteen urasta ja nykypäivän mittapuun mukaan tuntemattomasta elämästä.

Helsingin Sanomien artikkeli on luettavissa myös verkkolehdestä:

http://www.hs.fi/paivanlehti/18102015/a1445052748553

– Tietokirjailija Hannu Pelttarin kirjoittama ja Suomen Urheilumuseosäätiön julkaisema teos Valmentaja Valste on mitä kiintoisin lukuelämys Suomen yleisurheilusta ja sen historiasta kiinnostuneille. Pelttari piirtää ylivalmentaja Armas Valsteesta moniulotteisen henkilökuvan, joka sitoutuu selkeästi yleisurheilumme ajankuvaan 1920-luvulta lähtien ja perustuu paitsi mittaviin dokumentoituihin ja henkilöhaastatteluin hankittuihin tietoihin myös tekijän oivallisiin johtopäätöksiin, kirjoittaa Jarmo Mäkelä.

Lue koko Jarmon kirjoitus täältä!

 

Valmentaja Valste -kirja on myynnissä Urheilumuseon verkkokaupassa ja hyvin varustetuissa kirjakaupoissa.

Valmentaja Valste-kirjan mainos!

Urheilukuvaaja Pentti Pekkalan elämäntyön digitointi

Suurten urheilulegendojen ja kansakuntaa kohauttaneiden hetkien tallentajan, valokuvaaja Pentti Pekkalan urheilukuvat digitoidaan AVY-klubin aloitteesta.  Varsinainen digitointi tehdään Suomen Urheilumuseon toimesta. Suunnitteilla on myös kuvakirjan julkaiseminen Pekkalan kuvista. Hänen kuviensa avulla voimme elää yhä uudelleen upeat voitot ja katkerat tappiot, sekä tuntea historiamme, jotta ymmärrämme nykypäivää. Hanketta on suunniteltu vuoden 2015 aikana ja toteuttamisaikataulu on 2016.

 

Valmennus- ja koulutustoiminta

Kestävyysjuoksu

Keväällä 2015 tehdyn päätöksen mukaan Valste-klubi avusti nuoria urheilijoita kestävyysjuoksussa. Tulosten lisäksi asiantuntijana käytettiin Tommy Ekblomia ja Raimo Rissasen ehdotuksesta hallitus päätti 300 euron tuesta 17-vuotiaille Alisa Vainiolle ja Antti Ihamäelle. Tuki maksettiin urheilijarahastoon.

Korkeushyppy

Korkeushyppyprojektiin kasattiin ryhmä, joka lähti viemään sitä eteenpäin. Mukana olivat Eila Kelo, Susann Sundkvist ja Heleena Kullas, jotka ovat laatineet esityksen harjoittelusta, jolla edistetään monipuolista kehon hallintaa, nopeutta ja muita ominaisuuksia. Jyväskylässä järjestettiin korkeushyppykarnevaalien yhteydessä testausta. Nuoremmat kutsutaan mukaan alueellisiin ja yhdessä SUL:n kanssa järjestettäviin korkeushyppykouluihin. Ensimmäisen alkuun päästiin eteläisellä alueella.
Tästä aiheesta pidettiin Urheiluliitossa palaveri 1.9., jossa myös Jorma Kemppainen oli mukana. Valste-klubi oli mukana kesän korkeushyppykarnevaaleilla toimintaa tukemassa, ja yhteistyö jatkuu myös vuonna 2016, koordinointiryhmän johdolla. Osku Torro on saatu mukaan toimintaan. Hän on hyppyuransa jälkeen siirtymässä tutkimus- ja valmennuspuolelle. Turussa korkeushyppykoulu on jo alkanut.

Pituushyppy ja kolmiloikka

Myös pituus- ja kolmiloikkakoulujen aloittamista suunniteltiin Helsingin alueelle. Koulut järjestetään samalla periaatteella kuin esim. seiväs- ja korkeushyppykoulut. Uusi tuleva hyppääjäsukupolvi kutsutaan siihen mukaan. Valste-klubi on mukana avustamassa koulujen käynnistämistä.